Professioneel belangenmanagement
Maatschappelijke vraagstukken vragen om professioneel belangenmanagement. De veel voorkomende machtgestuurde aanpak om plannen, beleid, fusies of ruzies op te lossen werkt niet meer. Projecten lopen hierdoor enorm uit de planning, budgetten worden fors overschreden en relaties verslechteren.
SOM: stakeholders en issues in kaart brengen
WesselinkVanZijst heeft hiervoor de methode Strategisch OmgevingsManagement (SOM) ontwikkeld. SOM gaat er vanuit dat het van belang is om stakeholders in een vroeg stadium te betrekken. Als je weet wat de belangen van stakeholders zijn, kan je deze belangen mee wegen in het project, hierdoor kan je inschatten waar obstructies kunnen ontstaan en hier tijdig op anticiperen.
Door samen te werken met de stakeholders die een belang hebben bij het project wordt de maatschappelijke waarde van het project vergroot. Doordat je een goede relatie ontwikkelt weet je bovendien wat je van stakeholders kunt verwachten. Je houdt daardoor je project beter binnen planning en budget.
SOM combineert de kennis en inzichten uit consensus building, conflict resolution, project- en programmamanagement en sociaal-psychologie. De aanpak bestaat uit vier bouwstenen:
- Werk vanuit een visie. Een visie zorgt voor consistent handelen. SOM werkt vanuit de Mutual Gains Aanpak, door Fisher en Ury in hun boek ‘Getting to Yes’ gepresenteerd aan het grote publiek en nu de filosofie achter professioneel belangenmanagement. Het verschil tussen standpunt en belang, en oprechte interesse in belangen van anderen zijn elementen uit deze filosofie.
- Werk met een stappenplan dat proactief werken mogelijk maakt. SOM maakt gebruik van een stappenplan waardoor projecten overzichtelijk worden en je verrassingen voorkomt. In het kort: wij zorgen eerst voor een gedegen analyse voor we onderhandelen over oplossingen.
- Zorg voor de juiste vaardigheden binnen je team. Niet iedereen hoeft alles te kunnen, maar stel het juiste team samen en organiseer de trainingen die nodig zijn om vanuit de visie en met de aanpak te kunnen werken.
- Borg SOM in je organisatie. Veranker SOM in de organisatie om er voor te zorgen dat de organisatie waarmaakt wat je belooft.

Het SOM-model